× Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

„Filantropija za zelene ideje“

Više
7 godina 4 meseci pre #856 od Zarko
Peti po redu regionalni forum „Filantropija za zelene ideje“, održan od 27. do 29. jula u Vrdniku, završen je uz proglašenje pobednika, a tri najbolje ideje nagrađene su sa po 10.000 dolara za realizaciju projekata. Forum je organizovao Fond braće Rokfeler, u partnerstvu sa pet lokalnih fondacija iz regiona: Trag fondacija iz Srbije, Partneri Albanija iz Albanije, Udruženje za socijalne inovacije „ARNO“ iz Makedonije, Forum građanskih inicijativa sa Kosova i Fond za aktivno građanstvo iz Crne Gore.


Pored žirija, na izbor pobedničkih ideja, uticali su i takmičari ocenjivanjem prezentovanih ideja, a prosek njihovih ocena dodat je ocenama žirija. Međunarodnom žiriju, pored predstavnika iz Srbije, priliku da se predstavi imalo je još po troje učesnika iz Crne Gore, Makedonije, Albanije i sa Kosova. Tako je na ovom jedinstvenom skupu u Vrdniku izloženo ukupno 15 inovativnih, zanimljivih ideja iz regiona, koje su kasnije vrednovane u odnosu na njihovu ekonomsku održivost i isplativost, uticaj koji će imati na lokalnu ekonomiju, društvo i obrazovanje, kao i u skladu sa obimom u kome koriste čiste izvore energije i lokalne resurse. Sve ideje tiču se privrednog razvoja koji se zasniva na racionalnom korišćenju lokalnih resursa, tradicionalnim procesima proizvodnje prilagođenim novom ambijentu, očuvanju zanata, kao i na kontinuiranom ekološkom unapređenju.

Svoje ideje su, tako, tokom prethodna dva dana, pored Dragojla Božića iz Užica, koji je predstavio proizvodnju briketa za ogrev korišćenjem biološkog otpada nastalog uklanjanjem lastara iz zasada malina, iznele i Slavica Ilić iz Šapca, sa projektom započinjanja proizvodnje zdravih obroka biljnog porekla bez termičke obrade i Ana Kolović iz Beograda, sa projektom izrade modularnih sistema za vertikalno ozelenjavanje u gradskim uslovima.

„Ove godine je na regionalnom takmičenju bila izuzetno jaka konkurencija, što govori da raste broj kvalitetnih i održivih preduzetničkih ideja. Nastavićemo da podstičemo i pružamo podršku kreativnim projektima i razvoju biznisa koji doprinose razvoju lokalnih zajednica“, izjavila je izvršna direktorka Trag fondacije Biljana Dakić Đorđević.

„Konkursima ove vrste utiče se na stvaranje nove generacije socijalnih preduzetnika koji posluju u skladu sa principima održivog razvoja. Upravo iz tog razloga, Erste Banka već godinama pruža podršku Forumu za zelene ideje i planira da ovakve biznis projekte nastavi da pomaže ne samo finansijski, već i savetodavno“, tom prilikom izjavio je Sreten Vranić, stručni saradnik iz sektora za razvoj poslovanja Erste Banke.

Regionalnom skupu prethodio je Nacionalni forum za zelene ideje, održan sredinom juna u Beogradu, koji je pokrenula Trag fondacija u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler i Erste Bankom. Tada su tri prvoplasirane ideje nagrađene novčanom nagradom od 5.000 dolara i prilikom da svoje radove predstave na Regionalnom forumu. Program je pokrenut kako bi pojedinci, udruženja i mala preduzeća, pored ohrabrenja, dobili i sredstva za razvoj inovativnih preduzetničkih projekata zasnovanih na principima održivog razvoja.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

U pogonu je Kunena Forum