Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

Prva presuda u korist originalnog proizvođača fonograma

Više
8 godina 1 mesec pre #747 od Zarko
U tužbi firme Mascom protiv PGP RTS-a, prvi put u istoriji jedan srpski sud je presudio u korist originalnog proizvođača fonograma. Time je na temelju Zakona o autorskim i srodnim pravima, sud napravio jasnu razliku između proizvođača fonograma i izdavača. Naime, na osnovu ugovora koji je Mascom zaključio sa frontmenom Discipline Kičme, Dušanom Kojićem Kojom, Privredni sud u Beogradu je doneo prvostepenu presudu kojom je utvrđeno da Mascom, a ne PGP RTS, ima pravo da od OFPS (Organizacija proizvođača fonograma Srbije) ubira naknadu od fonograma plina Kičme.

U obrazloženju presude istaknuto je da je Koja originalni proizvođač fonograma, a da je PGP RTS bio samo izdavač fonograma na nosačima zvuka. Na osnovu toga pravo na naknadu za korišćenje fonograma koje traje 50 godina, pripada Koji, odnosno Mascomu dok im traje ugovor s Kojom, a ne PGP-u koji je sve ove godine tu naknadu bez osnova ubirao.

Nakon donošenja presude Koja je kratko izjavio: "Očekivao sam ovakav ishod, ništa manje od toga."

Slobodan Nešović “Loka”, direktor Mascoma i osnivač nedavno predstavljenog Društva proizvođača fonograma “Matrica”, takođe je bio zadovoljan presudom.

“Ovo je istorijska presuda jer predstavlja kreiranje nove paradigme u kojoj će originalni vlasnici fonograma dobiti priliku da koriste svoju imovinu u skladu sa zakonom te će imati šire posledice jer će ohrabriti i ostale vlasnike fonograma da se izbore za svoja imovinska i ljudska prava. Simbolično je i to što je prvu pozitivnu presudu dobio baš Koja, a sve u skladu sa njegovim stihovima “Vreme je za pravdu, vreme je za istinu”, kazao je Nešović.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.