× Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

Filip Moris - Dimni signali

  • milan
  • milan's Avatar Pokretač teme
  • Van mreže
  • Moderator
  • Moderator
  • Retail Serbia - Trgovina u Srbiji
Više
7 godina 5 meseci pre #669 od milan
Filip Moris - Dimni signali je kreirao milan
Filip Moris, kompanija koja brine o zdravlju?

Duvanske kompanije su pune kontradiktornosti, pa tako na primer sa jedne strane objave da je smanjena stopa pušenja kod mladih, a onda se razmeću sa podatkom da su povećali prodaju svojih proizvoda toj istoj kategoriji stanovnika. Sve do sada, svaka dobra vest koju su plasirale duvanske kompanije, bila je dobra za njihove akcionare, ali loša za pluća. Ali sada Filip Moris, najveštija, a ujedno i najveća među duvanskim kompanijama, najavljuje da želi istovremeno da poboljša i profit, ali i zdravlje.


Čini se da je ovo čudan cilj za kompaniju koja godišnje proda 850 milijardi cigareta. Ali CEO kompanije, André Calantzoupolos (Kalancupolos), tvrdi da je Filip Moris na pragu revolucije. Pritom misli na „proizvode smanjenog rizika“. Kompanija je 19. aprila objavila da njihova top ponuda u ovoj kategoriji, iQOS, čini jednu od 30 prodatih cigareta u Tokiju, jednom od test tržišta za ove proizvode.
Kako „The Economist“ piše, novi proizvod podseća na olovku. Korisnik u to stavlja nešto nalik na cigaretu nazvanu „HeatStick“; iQOS onda zagreva duvan iz stika, ali ga ne zapali. To stvara aerosoli koje imaju ukus cigarete, ali, kako se kompanija nada, eliminiše veći deo nepoželjnih supstanci koje se javljaju tokom sagorevanja.

„Po prvi put u istoriji“, rekao je Kalancupolos, „imamo proizvod sa realnim potencijalom da istovremeno smanji štetnost duvanskih proizvoda ali i da poveća naš posao.“

Međutim, teško da je ovo prvi put da su duvanske industrije pokušale da prodaju „naizgled zdravije“ proizvode. Potrošači već kupuju „light“ cigarete da bi smanjili rizik od bolesti, iako nije dokazano da su manje rizične. Elektronske cigarete manje su rizične od „tradicionalnih“, ali donose neke nove probleme, od toga da se smanjuje stigma od pušenja do toga da ih pušači jednostavno ne vole. Na kraju i njihov tržišni udeo je minoran.

Ali čini se, kako piše „Economist“, da će novi proizvod „Filip Moris“-a imati širi odjek. Istraživački tim sada čini oko 300 naučnika, a mnogi dolaze iz farmaceutskih kuća, kao i iz kompanija koje se bave izradom medicinske opreme. Kompanija ima nekoliko zamena za klasične cigarete, ali iQOS je zasad najistaknutiji. „Wells Fargo“ procenjuje da će do 2025. godine proizvod zameniti 30 odsto prodaje na razvijenim tržištima.

„Filip Moris“ kaže da su rana predviđanja obećavajuća. Kompanija saopštava da dim odnosno para koju sadrži iQOS ima samo desetinu „opasnih ili potencijalno opasnih“ hemikalija u odnosu na standardne cigarete.

Do sada, iQOS lansiran je na nekoliko tržišta, uključujući delove Japana i Italije, a u planu je ubrzana ekspanzija i na ostala tržišta. To će uticati na prodaju konvencionalnih cigareta, ali kako iskustva iz Japana pokazuju, pušači neće prestajati da puše samo klasične cigarete koje proizvodi Filip Moris, nego i one koje su iz portfolija njihovih konkurenata. U svakom slučaju Wells Fargo očekuje da će profit od iQOS-a i tradicionalnih cigareta zajedno u 2025. biti za 50 odsto veći od profita koji bi kompanija ostvarivala kada bi te 20125. prodavala samo tradicionalne cigarete.

Prodaja može da raste još i brže ako bi „Filip Moris“ mogao da utiče na zdravstvene zvaničnike. Kompanija će uskoro zatražiti od američkih regulatora da iQOS kategorišu kao „duvanski proizvod izmenjenog rizika“. Ali čini se da odobrenje zakonodavstva nikako nije osigurano. „American Cancer Society“ prilično je skeptično prema duvanskim firmama, imajući u vidu njihovu istoriju obmanjivanja javnosti. Nakon decenija nepoverenja, teško je znati kada duvanska industrija stvarno zagovara zdravlje, a kada samo daje lažne dimne signale.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

U pogonu je Kunena Forum