× Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

Dr. Jan Beringer o novom Nivea proizvodu

Više
5 godina 3 meseci pre - 5 godina 3 meseci pre #1723 od Zarko

„Svila je već hiljadama godina sinonim za luksuz i lepotu“
Poznato je da je svila poseban i dragocen tekstil. Mnogi ljudi je smatraju luksuznom tkaninom jer je posebno prijatna za kožu. Dr. Jan Beringer, hemičar za tekstil i vlakna, i NIVEA će vas upoznati sa karakteristikama svile i njenim prednostima.

Kakva tekstura prija koži?
Kada se pitamo „Šta da obučemo?“, treba da znamo da je materijal odevnog predmeta podjednako važan kao i kroj. Naša koža oseća materijal, odnosno njegova senzorna svojstva. Njoj prijaju glatke, udobne, meke i suve teksture poput svile i pamuka. Gruba, lepljiva ivlažna tekstura,kakvu ima laneno platno, kudelja i sirova vuna, kao i veštačka vlakna,nije prijatna na dodir i može da uzrokuje neželjene iritacije, kao što su crvenilo, svrab i suva koža.

Zašto volimo da nosimo svilenkaste tkanine?
Zato što su takve tkanine fine, glatke, elastične i hladne na dodir, što je zapravo i prvi i dominantni osećaj koji se javi pri kontaktu svile sa kožom. Međutim, svila se ne smatra letnjom tkaninom – možete je nositi čitave godine i prija koži u svim godišnjim dobima.

Koje prednosti ima svila u odnose na druge materijale?
Svila je veoma nežna. Koža, naročito osetljiva, bolje podnosi svilu nego druge materijale jer njena gusta, glatka i veoma fleksibilna tekstura blago prianja uz kožu. Zahvaljujući gustom tkanju koje ima visoku termalnu provodljivost i nisku termalnu izolaciju, organizam može da se oslobodi viška toplote pri visokim spoljašnjim temperaturama. Zato se u odeći od svile osećamo ugodno.

Zašto se svila smatra dragocenim materijalom?
Svila je prirodni proizvod i još uvek nije moguće proizvesti je tehničkim putem. Vlakna svileprave gusenice svilenih buba dok prave čauru koja im je potrebna za metamorfozu. Svila je zato dostupna samo u ograničenim količinama, zbog čega se i smatra dragocenim i luksuznim materijalom.

Zašto je ova tkanina tako udobna? Zašto osećamo dodir luksuza kada nosimo svilu?
Svila je već hiljadama godina sinonim za luksuz i lepotu. Ova tkanina baršunaste teksture poznata je po tome što je prijatna za kožu. Svila je mekša u odnosu na druga vlakna jer ima glatku površinu i veoma je fina. Sa prosečnim prečnikom od 11 mikrona, vlakno svile je jedno od najmekših i najudobnijih vlakana za izradu odeće. Druga prednost svile je njena svetlucava površina. Ovaj materijal nastaje od prirodnih proteinskih vlakana koja su u obliku trougaone prizme. Zahvaljujući tome, odevni predmeti od svile izgledaju kao da sijaju i menjaju boje kada se posmatraju na suncu ili na određenoj svetlosti.

Koje prednosti ima ekstrakt svile u pogledu nege kože i proizvoda za negu kože?
Ono što nazivamo ekstraktom svile nastaje mlevenjem proteina svile. Ekstrakt svile je poznat po tome što poboljšava izgled kože i dubinski je hidrira čineći je mekšom. Pored toga, ovaj izvor proteina je neophodan za kožu i pruža zaštitnu barijeru. Koža brzo upija ekstrakt svile pa njeni moćni antioksidansi i amino kiseline pospešuju regeneraciju ćelija kože. Proizvod kao što je NIVEA Silk pena predstavlja savršenu kombinaciju dragocenog svilenog proteina i raskošne pene koji čine kožu negovanom i predivno mekanom na dodir.

O Dr. Janu Beringeru, direktor Odeljenja za istraživanje i razvoj na Institutu Hohenstein
Dr. Jan Beringer je studirao hemiju na Univerzitetu u Štutgartu, gde je završio specijalizaciju iz oblasti hemije tekstila i vlakana. Karijeru je započeo na Institutu Hohenstein 2003. godine kao šef Centra kompetencija za inovativni tekstil. Za direktora istraživanja i razvoja Odeljenja za funkciju i negu imenovan je 2009. godine. Ovoodeljenjese bavi istraživanjem i testiranjem u oblasti fiziologije odevanja, određivanja veličina i obrade, funkcionalizacije tkanina, tekstilne UV zaštite i čišćenja tekstila. Registrovano je kao prijavljeno telo i centar za testiranje opreme za ličnu zaštitu.
Last edit: 5 godina 3 meseci pre by Zarko.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

U pogonu je Kunena Forum