× Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

Konferencija programa „Zdravo Rastimo“

Više
6 godina 4 meseci pre - 6 godina 4 meseci pre #1617 od Zarko
Konferencija programa „Zdravo Rastimo“ okupila je u Skupštini grada Beograda 80 nastavnika i profesora fizičkog vaspitanja iz 83 škole širom Srbije, koji su prisustvovali obuci o sprovođenju ovog programa edukacije, u okviru kog će ove godine 6.200 đaka sedmih razreda učiti o pravilnoj ishrani i važnosti fizičke aktivnosti. Nastavnici će biti nosioci projekta sedmu godinu zaredom, s ciljem da doprinesu odgajanju zdravijih generacija zajedno sa njegovim organizatorima, kompanijom Nestlé i Savezom za školski sport Srbije.Projekat „Zdravo Rastimo“ deo je globalne Nestlé Healthy Kids inicijative, a njime je sa ovom sezonom obuhvaćeno ukupno više od 60.000 đaka u celom regionu, što ga čini najvećim regionalnim projektom tog tipa. Cilj programa, koji ne uključuje nikakvu promociju proizvoda kompanije, je stvaranje svesti o važnosti zdravih životnih navika kod dece, ključnih za prevenciju gojaznosti i prekomerne težine i s njima povezanih danas najraširenijih bolesti, poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i astme.

„Ponosni smo što smo deo ovog programa i što, zahvaljujući njemu, sa ovom sezonom ukupno više od 25.000 dece u našoj zemlji stiče znanja o zdravim životnim navikama. U atletskim školskim takmičenjima projekta, ove sezone je učestvovalo više od 11.000 đaka, 30 odsto više nego prošle godine. Takođe, sve više nastavnika prepoznaje značaj 'Zdravo Rastimo' i interesuje se za učešće u ovom programu“, naglasio je Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije.

Nastavnicima je ključne koncepte i načine komunikacije sa đacima objašnjavala nutricionistkinja Koraljka Novina Brkić, naglasivši da su brojna istraživanja potvrdila značaj edukacije dece o zdravim navikama:

„Najlakši i najefikasniji način izgradnje zdravih navika je rad na njima u detinjstvu. Kada se jednom postave pravilne osnove, mnogo je jednostavnije nastaviti sa brigom o svom zdravlju u kasnijim periodima života. Đaci u Srbiji su kroz projekat Zdravo Rastimo znanje unapredili u proseku za 14 odsto, što pokazuje da su im zanimljive teme poput osnovnih postulata pravilne ishrane, planiranja ishrane, kao i anoreksije i bulimije, koje su, kao i gojaznost i prekomerna telesna težina, poremećaji u ishrani“.


Učesnici su bili u prilici da čuju i praktičan primer dobre prakse iz prethodne sezone, od profesorke Melitte Ostojić, realizatorke projekta u OŠ „Đuro Salaj“ iz Subotice, koja je iz prve ruke prenela iskustva rada na projektu. Podaci brojnih istraživanja ukazuju na porast broja prekomerno uhranjene i gojazne dece u zemljama Evrope i sveta, pa i kod nas. Više od 60 odsto dece koja su prekomerno uhranjena pre početka puberteta postaje gojazno u odraslom životnom dobu, što ukazuje na značaj blagovremene prevencije gojaznosti u detinjstvu. U prilog tome idu i alarmantni podaci studije, koju su nedavno sproveli istraživači Imperijal koledža u Londonu i Svetska zdravstvena organizacija, prema kojoj se u poslednjih 40 godina broj gojazne dece i adolescenata širom sveta povećao sa 11 na čak 120 miliona. Istraživači su, takođe, upozorili kako jasne deklaracije na prehrambenim proizvodima s podacima o sadržaju soli, šećera i masnoća uveliko pomažu potrošačima da donesu informisane odluke o kupovini, što je ujedno i jedna od globalnih obaveza kompanije Nestlé.

Prema podacima poslednjeg Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije (iz 2013. godine), registrovan je porast broja gojazne dece uzrasta od sedam do 14 godina u poređenju sa 2006. godinom (4,9 prema 2,6 odsto), pri čemu je značajno veći procenat umereno gojazne (13,2 odsto) i gojazne dece (7,5 procenata) zabeležen među decom uzrasta od 11 do 14 godina.

Podršku programu „Zdravo Rastimo“ su, kao i u prethodnih sedam godina, dali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo omladine i sporta i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Kompanija Nestlé se do kraja 2020. godine obavezala da će nastaviti da radi na usvajanju zdravijeg načina života za 50 miliona dece – kroz unapređenje proizvoda i raznovrsne edukativne programe.
Last edit: 6 godina 4 meseci pre by Zarko.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

U pogonu je Kunena Forum