× Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

Nove investicije ERSTE BANK

Više
6 godina 5 meseci pre #1587 od Zarko
Nove investicije ERSTE BANK je kreirao Zarko

Ugovoreno finansiranje „Kovačice“, jednog od najvećih vetroparkova u Srbiji
Investiciju vrednu 189 miliona evra finansiraju Enlight Renewable Energies, Erste Bank Srbija, Erste Grupa i EBRD

Jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji, sa 38 turbina, instalisanog proizvodnog kapaciteta 104,5 MW, biće izgrađen u Kovačici. Ceo projekat će koštati 189 miliona evra. Vlasnik projekta je Enlight Renewable Energies, izraelska kompanija koja se bavi izgradnjom postrojenja za obnovljivu energiju, čije se akcije prodaju na berzi. Očekuje se da će Vetropark početi sa radom krajem 2018. godine. Finansiranje u iznosu od 142 miliona evra će se obaviti putem paralelnih kredita koje odobravaju Erste Group Bank AG (uz podršku Nemačke izvozno-kreditne agencije Euler-Hermes), Erste Banka Srbija i EBRD. Vetropark u Kovačici će smanjiti godišnju emisiju CO2 u Srbiji za oko 247.000 tona i doprineti ambicioznom cilju Srbije da podigne udeo potrošnje energije iz obnovljivih izvora na 27 procenata u 2020. godini.

„Ponosni smo što smo stigli do finansijskog zatvaranja transakcije i početka faze izgradnje Vetroparka u Kovačici. Projekat finansira profesionalni i iskusni konzorcijum koji se sastoji od EBRD, Erste Grupe i Erste Bank Srbija, a pokriva Euler-Hermes ECA. Unapred se radujemo nastavku ovog uzbudljivog putovanja, koji ujedinjuje različite kulture i okuplja ljude iz Srbije, Izraela, Austrije, Nemačke i mnogih drugih zemalja EU“, izjavio je Gilad Javec (Gilad Yavetz), generalni direktor kompanije Enlight Renewable Energy, koji je dodao da će Vetropark u Kovačici obezbediti ekološku održivost proizvodnjom čiste električne energije bez emisija za više od 65.000 domaćinstava u Srbiji, otvoriti nova radna mesta i doprineti rastu ekonomije Srbije.
Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke Srbija izjavio je: „Kovačica, koja će po završetku biti jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji, drugi je vetropark koji smo finansirali u zemlji. Obezbeđujući 93 miliona evra finansiranja, uz dodatnih 20 miliona evra za PDV, Erste grupacija podržava projekat koji će dati vredan doprinos ekonomiji i životnoj sredini Srbije i time obećava da će imati značajan pozitivan efekat na dobrobit građana Srbije.“

„Mi u Erste Grupi smo posvećeni pružanju podrške sektoru infrastrukture u Srbiji. Drago nam je što posle uspešnog finansiranja postojenja na vetar od 132 MW u Dalmaciji za istog klijenta, možemo da nastavimo sa takvim aktivnostima u Vojvodini. Sjajna saradnja projektnih timova u Tel Avivu, Beogradu Londonu, Hamburgu i Beču je dovela do toga da je obezbeđeno finansiranje ovog prvog većeg vetroparka u Srbiji na period od 13 godina, u okviru koga se Erste Grupa zajedno sa Erste Bankom Srbija obavezala da obezbedi 65 odsto ukupnog iznosa kredita“, naglasio je Hinrik Fišer (Hinrich Fischer), rukovodilac Sektora za energetiku i životnu sredinu Erste Grupe.

Snabdevanje električnom energijom u Srbiji uglavnom potiče iz velikih starih hidroelektrana i termoelektrana na lignit i vlada je definisala jasne ciljeve u oblasti energetike sa namerom da izađe u susret sve većoj potražnji za električnom energijom na održiv, pouzdan i ekonomičan način.

O kompaniji Enlight Renewable Energies: Enlight Renewable Energies (TASE: ENLT) je lider u razvoju, finansiranju, izgradnji i eksploataciji elektrana na obnovljive izvore energije, sa sedištem u Izraelu. Enlight trenutno posluje u Izraelu i Evropi i uspešno je razvio, finansirao i izgradio više od 130 projekata u šest zemalja, sa ukupnim instaliranim kapacitetom od preko 300 megavata. Kompanija ima stalne prilive prihoda od svojih operativnih sredstava, uz rad na značajnom razvojnom portfoliju budućih projekata koji podržava njen kontinuirani rast.

O Erste Banci Srbija i Erste Grupi: Erste Bank Srbija je lider u oblasti finansiranja projekata obnovljive energije na srpskom tržištu, sa preko 80 miliona evra investiranih u takve projekte. Širom tržišta u CIE na kojima posluje, Erste Grupa je obezbedila ukupno milijardu evra za projekte obnovljive energije, potvrđujući opredeljenost Grupe da nastavi da investira u dobrobit svojih klijenata, zaposlenih i zajednica u kojima posluje.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

U pogonu je Kunena Forum