× Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

Najveća ulaganja MOL Grupe

Više
6 godina 7 meseci pre #1511 od Zarko
Najveća ulaganja MOL Grupe je kreirao Zarko

Pola godine nakon objavljivanja „2030” strategije, MOL Grupa je ostvarila važnu prekretnicu na svom industrijskom transformacionom putovanju. Sporazumi o licenciranju potpisani sa kompanijama Evonik IP i Thyssenkrupp, omogućiće će MOL-u da proizvodi propilen oksid, ključne komponente za proizvodnju polieterskih poliola. MOL namerava da postane značajan proizvođač polieterskih poliola, proizvoda visoke vrednosti koji se primenjuje u industriji automobila, ambalaže i nameštaja.


MOL Grupa je sklopila ključne ugovore u vezi sa osnovnim tehnologijama projekta Poliol, koji je najavljen 2016. godine kao deo prvog investicionog ciklusa dugoročne MOL strategije „2030”. Ugovori se odnose na kupovinu tehnoloških dozvola i paketa za projektovanje za tzv. HPPO(vodonik peroksid do propilen oksid) tehnologiju proizvodnje propilen oksida. Davalac licence za jedinicu za vodonik-peroksid, koji je predviđen za internu upotrebu, je kompanija Evonik, a konzorcijum koji su formirali Evonik i Thyssenkrupp Industrial Solutions AG licenciraju jedinicu propilen oksida. Ugovori takođe sadrže obavezujuće ponude i predugovore o kasnijim fazama projektovanja i izvođenja HP-PO jedinica od strane kompanije Thyssenkrupp i kupovini vlasničkih katalizatora iz Evonika. Potpisivanje ovih ugovora o licenci označava početak ovog velikog investicionog projekta koji je od strateškog značaja za MOL, kao i početak dugoročnog partnerstva između MOL Grupe, Evonika i Thyssenkruppa.

Pored toga, MOL Grupa izabrala je kompaniju Fluor kao konsultanta za upravljanje projektom, i to za FEED (Front-end engineering design), za projektovanje, nabavku, kao i za faze izgradnje tokom projekta. MOL Grupa se nalazi u završnoj fazi izbora davaoca licence za polieter poliol tehnologiju, kao i izvođača radova za projektovanje infrastrukture i drugih objekata.

Ovi sporazumi predstavljaju prvi korak u sprovođenju dugoročne MOL „2030” strategije, kojom je izdvojeno oko 1,9 milijardi dolara za ulaganja u transformacione projekte u oblasti hemijskih i petrohemijskih proizvoda u periodu od 2017. do 2021. godine. Industrijski kompleks, koji će biti izgrađen u Mađarskoj, biće najveći, pojedinačni organski investicioni projekat MOL Grupe u ovom period od četiri godine (od 2017. do 2021.). Nova linija proizvoda ne samo da će omogućiti pristup atraktivnim tržištima u Srednjoj i Istočnoj Evropi, već će i logično nastaviti strategiju MOL-a da se dalje kreće duž lanca vrednosti prema polu-proizvodima i specijalnim hemijskim proizvodima. U skladu sa MOL-ovom osnovnom vrednošću održivog razvoja, ovaj korak je MOL približio najsavremenijoj, energetski efikasnoj tehnologiji koja nema materijalnih nusproizvoda. Polioli bazirani na propilen oksidu služe kao sirovina za poliuretanske pene, koje se široko primenjuju u automobilskoj, građevinskoj, ambalažnoj i industriji nameštaja.Planirani novi industrijski kompleks čine HP-PO postrojenja koja imaju kapacitet proizvodnje propilen oksida od 200 kt godišnje, nekoliko proizvodnih linija za polieter poliole, komunalne i druge infrastrukturne investicije.Zsolt Hernádi, predsednik MOL Grupe, je izjavio: „Današnji sporazum sa našim renomiranim partnerima predstavlja važan korak u implementaciji strategije MOL Grupe „2030”, koja će MOL Group pretvoriti u vodeću hemijsku kompaniju u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Kao prvi odlučujući investicioni korak, potrošićemo do milijardu dolara za projekat Poliol i tako postati značajan evropski igrač. Inovativna i ekološki prihvatljiva tehnologija ne samo da će nam omogućiti da postanemo jedini integrisani proizvođač poliola u našem regionu, već će biti i vrata za ulazak u druga, visoko profitabilna područja hemijske industrije".

Johanes Ohmer, član upravnog odbora kompanije Evonik Resource Efficiency GmbH, objasnio je: „Projekat Poliol je dobar primer u kojem jaki partneri kombinuju svoje specifične potencijale kako bi snažno i uspešno udružile snage, a time i postavili temelje za dugoročno i pouzdano strateško partnerstvo. Evonik će doprineti svojim naprednim tehnološkim dostignućima i operativnim iskustvom, kao i izvanrednim performansama svojih katalizatora. Kao inovativni i pouzdani partner mi se zalažemo za efikasno korišćenje resursa i stoga održiva rešenja."

Sami Pelkonen, predsednik Uprave poslovne jedinice Electrolysis & Polymers u kompaniji Thyssenkrupp, izjavio je: „Ponosni smo što smo ušli u ovaj dugoročni ugovor o licenci koji će kompaniji MOL omogućiti proizvodnju visokokvalitetnog propilen oksida putem izuzetno ekonomičnog procesa. Proces koji nudi efikasnu potrošnju sirovine, ekološki prihvatljivu proizvodnju i niska kapitalna ulaganja, razvijen je na osnovu naše jake ekspertize u procesnom inženjerstvu i projektovanju, kao i izgradnji hemijskih i drugih industrijskih postrojenja zajedno sa našim partnerom, kompanijom Evonik".

O MOL Grupi:
MOL Grupa je integrisana, internacionalna kompanija za naftu i gas sa sedištem u Budimpešti, Mađarska. Aktivna je u više od 30 zemalja sa dinamičnim međunarodnim kadrom od 25,000 ljudi i sa poslovanjem koje traje više od 100 godina u industriji. Istraživanje i proizvodnja MOL-a podržano je sa više od 75 godina iskustva u oblasti ugljovodonika. U ovom trenutku, ima proizvodne aktivnosti u 8 zemalja i sredstva istraživanja u 13 zemalja. MOL Grupa posluje sa četiri rafinerije i dve fabrike za petrohemikalije, pod organizovanim lancem snabdevanja u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, i poseduje mrežu od skoro 2000 servisnih stanica širom 10 zemalja u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

U pogonu je Kunena Forum