Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

Voće i povrće mogu da poboljšaju stanje organizma za 2 nedelje

Više
7 godina 2 meseci pre #1294 od Zarko
Veći unos voća i povrća može da poboljša mentalno zdravlje za samo dve nedelje, kažu rezultati studije objavljenje u časopisu PLOS ONE. Takođe je utvrđeno da davanje voća i povrća ljudima može dabude uspešnije kao strategija za veće konzumiranje od podsetnika u vidu SMS poruka ili vaučera za popust.

I druge studije su ustanovile vezu između ishrane i raspoloženja. Stručnjaci sa portala GoodTherapy.org ističu vezu između mentalnog zdravlja i ishrane bogate hranljivim materijama.
Da li voće i povrće mogu da poboljšaju mentalno zdravlje?


Studija je pratila 171 studenta starosti između 18 i 25 godina. Pre studije, učesnici su konzumirali ne više od tri porcije voća i povrća dnevno. U vreme studije, studenti nisu uzimali antidepresive.

Tim je podelio studente u tri grupe. Jedna je nastavila da jede kao i ranije. Druga grupa je dva puta dnevno dobijala SMS poruke koje su ih podsećale da jedu više voća i povrća. Za ovu grupu su takođe obezbeđeni besplatni vaučeri za pokrivanje dodatnih troškova. Treća grupa je dobijala korpu voća i povrća koja je uključivala dve dodatne porcije dnevno.

Na osnovu upitnika, istraživači su merili nivo depresije, anksioznosti, raspoloženja, socijalne povezanosti i slične parametre opšteg stanja studenata pre studije i ponovo nakon 14 dana.
Kod članovagrupe koja je dobijala voće i povrće je došlo do poboljšanja opšteg stanja, uključujući veću vitalnost, motivisanost i napredak. Oni su takođe povećali dnevni unos voća i povrća na 3,7 porcija. Druge dve grupe nisu pokazale značajno poboljšanje opšteg stanja. Nijedna grupa nije doživela statistički relevatno smanjenje depresije ili anksioznosti.

Druge studije su se bavile strategijama za unapređenje navika u ishrani. Jedna od njih je otkrila da jednostavni emotikoni u prehrambenim prodavnicama koji upućuju kupce na zdravije izbore mogu da poboljšaju navike u ishrani. Druga je ustanovila da zdrave navike u ishrani mogu da počnu u vrlo ranom uzrastu. Ovo govori da deca čiji roditelji podstiču zdravu ishranu mogu da imaju koristi od toga tokom celog života.

Autori ove studije navode da obezbeđivanje dodatnih porcija voća i povrća ima veće šanse da pomogne unosu zdravije hrane nego podsetnici da se jede zdrava hrana.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.