× Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

Svetski dan Ramsara - vlažna i važna staništa

Više
6 godina 7 meseci pre #1237 od Zarko
Svetski dan vlažnih staništa (Dan Ramsara) obeležava se 2. februara, kako bi se ukazalo na značaj i neophodnost njihovog očuvanja. Zaštita i obnova vlažnih i plavnih područja uz Dunav su fokus aktivnosti WWF-a, jer je u proteklih 150 godina više od 80% vlažnih staništa, brojne vrste biljaka i životinja uz ovu reku nestale zbog njene regulacije radi rečne plovidbe, poljoprivrede i izgradnje hidrocentrala. Nestankom plavnih područja znatno je smanjen i potencijal priobalja Dunava za ublažavanje poplava.


Dan Ramsara dobio je naziv po istoimenom gradu u Iranu gde je 1971. godine preko 160 država potpisalo Konvenciju o močvarama koje su od međunarodnog značaja kao prebivalište ptica močvarica. Sam Dan Ramsara obeležava se od 1997. godine. Srbija je jedna od zemalja potpisnica Konvencije i u njoj se nalazi 10 ramsarskih područja.

WWF radi na zaštiti i obnovi plavnih područja i vlažnih staništa Dunava u budućem UNESCO prekograničnom rezervatu biosfere „Mura-Drava- Dunav”, poznatom kao „Evropski Amazon”. Do sada je u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“ koje je jedno od ramsarskih područja u Srbiji revitalizovan lokalitet Štrbac, a u toku su i radovi na obnavljanju Širokog rita.
„Plavna područja služe kao prirodni rezervoari koji omogućavaju skladištenje velikih količina vode iz kojih se ona postepeno i bezbedno oslobađa u reke i podzemne vode. Ukoliko seplavna područja izgradnjom nasipa odvoje od rečnih korita, u tom slučaju se smanjuje zadržavanje poplavnih voda i samim tim rizik od poplava je veći. Neophodno je obnoviti što više vlažnih staništa, kako bi reke dobile više prostora za svoju prirodnu dinamiku koja najbolje reguliše velike plavne talase.” izjavila je Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji.
U Srbiji postoje dobri primeri kako zaštićena područja mogu smanjiti posledice poplava i to su: specijalni rezervati prirode Gornje Podunavlje, Obedska bara, Karađorđevo i Zasavica.
Ovakvih prirodnih sistema odbrane od poplava bi trebalo biti znatno više. Neophodan je jedinstven i transparentniji pristup upravljanja poplavama, svi društveni, ekonomski i ekološki faktori se moraju uzeti u obzir kako bi se našla dugoročna rešenja i nekadašnja plavna područja povezala sa rekama.


O WWF-u:
WWF je jedna od najvećih, širom sveta priznatih, nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima skoro 5 miliona pristalica i aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi uništavanje životne sredine i da stvori budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom putem očuvanja svetske biološke raznovrsnosti, održivog korišćenja prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i preterane potrošnje.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

U pogonu je Kunena Forum