× Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

Deset godina Generali penzijskog fonda u Srbiji

Više
6 godina 10 meseci pre #1093 od Zarko
Deset godina nakon osnivanja Generali Društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima povećalo je svoju imovinu na 9,3 milijardi dinara i ostvarilo tržišno učešće od 29%.

Osnovano 2006. godine, Generali Društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovimaprvo je društvo te vrsteu Srbiji.Društvo upravljafondovima Generali Basic i Generali Index, koji ukupno imaju oko 53.000 članova.

Povodom desetogodišnjiceposlovanja, predsenik Izvršnog odbora Generali Osiguranja Srbija Dragan Filipović je rekao: „Ponosni smo na rezultate koje je ostvarilo naše Društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima. Finansijski rezultati desetogodišnjeg poslovanja, uprkos neverovatno zahtevnom tržišnom okruženju, odražavaju posvećenost naših ljudi da održe obećanje dato klijentima. Generali stoji na čvrstim osnovama i spreman je da se takmiči i pobedi na današnjem visokokonkurentnom tržištu. Kao prvo Društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima na našem tržištu, uložili smo veliki napor u razvoj industrije i širenje svesti o neophodnosti preuzimanja lične odgovornosti za štednju za starost.”


Dobrovoljni penzijski fond Generali Basic od ostvaruje pozitivan prinos: od osnivanja, ostvario je prose;an godi[nji prinos od 9,93%. Prošle godine ostvario je prinos od 19,05%, što je najvišiostvareniprinos na nivou industrije. I u 2016. godini je fond Generali Basic nastavio poslovanje sa istim trendom i na kraju oktobra za svoje članove ostvario prios od 9,11%, takođe najviši u industriji.

Dobrovoljni penzijski fond Generali Index, koji ulaže isključio u evro indeksiranu aktivu, u poslednje 3 godine ostvario je prosečan godišnji prinos od5,87%, a samo prošle godine 7,68%. Zaključno sa oktobrom ove godine, fond je za svoje čalnove ostvario prinos od 5,67%.

„Trenutna situacija na tržištu je stabilna, a imovina fondova je u konstantnom porastu. Ono što moramo imati na umu je da je ova vrsta štednje potreba, a ne luksuz, posebno imajući u vidu situaciju sa javnim penzionim sistemom. Upravo zato smatramo da ima prostora za dalji razvoj industrije,” istakla je Nataša Marjanović, član Izvršnog Odbora Generali Osiguranja.„Od početka poslovanja svim članovima preporučujemo da malim uplatama u dugom vremenskom periodu obezbede svoje prihode za penziju. Na primer, član Generali dobrovoljnog penzijskog fonda koji je od 2006. godine počeo da uplaćuje maksimalni neoporezivi iznos i kojem je poslodavac uplaćivao isti iznos, danas na svom ličnom računu ima 1,7 miliona dinara, tj. gotovo 14.000 evra. Članovi koji su odmah prepoznali neophodnost i prednosti štednje u dobrovoljnom penzijskom fondusada imaju veću ušteđevinu nego što su očekivali. Ponosni smo što nakon deset godina poslovanja možemo dakažemo da su svi naši članovi zadovoljni. Uz stabilan kurs i nisku inflaciju, naši članovi imaju i visoke realneostvarene prinose,” zaključila je Nataša Marjanović.


Dobrovoljni penzijski fondovi Generali Basic i Generali Index imaju jasno diferencirane investicione politike i različitemehanizme borbe protiv inflacije i depresijacije dinara. U dobrovoljnom penzijskom fondu Generali Index štedi se isključivo u evro indeksiranoj aktivi, dok se u fondu Generali Basic kombinuje ulaganje u evro indeksiranu aktivu sa ulaganjem u kvalitetne dinarski denominovane instrumente.

Govoreći o planovima kompanije, Nataša Marjanović je istakla: „Planovi kompanije podrazumevaju nastavak ostvarivanja značajnih pozitivnih prinosa za članove fondova, kao i održavanje nivoa uplata klijenata, s obzirom na to da opšte mere štednje utiču na poslovanje čitave industrije. S druge strane, očekujemo nastavak reformi državnog penzionog sistema. Produžetak radnog veka, trajne kazne za prevremeni odlazak u penziju i smanjenje grejs perioda za penzije biće dodatni podsticaj za mnoge građane i poslodavce da počnu da razmišljaju o uplaćivanju doprinosa u dobrovoljne penzijske fondove.”


Poslovanje dobrovoljnih penzijskih fondova strogo reguliše i kontroliše Narodna banka Srbije. Kroz striktna ograničenja u šta i koliko maksimalno društvo za upravljanje penzijskim fondom sme da ulaže zagarantovana je sigurnost ulaganja. Ova sigurnost, uz veliku javnost rada, doprinosi transparentnosti koja je potrebna za izgradnju poverenja, u proteklim vremenima često narušavanog, a bez kojeg je postojanje ovakvog proizvoda praktično nemoguće.

GENERALI GROUP
Generali Osiguranje Srbija je vodeća osiguravajuća kompanija u Srbiji i deo je Generali grupe, jednog od najvećih globalnih osiguravača, čiji je prihod od premije iznosio sedamdeset pet milijardi evra 2015. godine. Sa 76.000 zaposlenih u više od 60 zemalja širom sveta, Generali grupa zauzima lidersku poziciju na tržištima zapadne Evrope i sve važnije mesto u centralnoj i istočnoj Evropi i Aziji. U centralnoj i istočnoj Evropi Generali grupa posluje u deset zemalja kroz holding kompaniju Generali CEE Holding i jedna je od vodećih osiguravača u regionu.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

U pogonu je Kunena Forum