× Teme i priče koje se ne uklapaju ni u jednu od kategorija.

„GENEZIS” VELJKA KUZMANČEVIĆA

Više
5 godina 11 meseci pre #1660 od Zarko

U četvrtak 21. decembra u 20h na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, kompozitor Veljko Kuzmančević predstaviće svoje novo delo - koncert pod nazivom “Genezis”.

U skladu sa svojim prepoznatljivim autorskim radom, Veljko Kuzmančević nastavlja da stvara instrumentalnu muziku kojoj ćemo moći da se prepustimo u delu “Genezis”. Glavnu “ulogu” na koncertu Veljko će dati simfonijskom orkestru “Mesečeva harmonija“, dok će svojim glasom atmosferu na koncertu oživeti glumica Jelena Gavrilović, a plesom baletski igrač Željko Grozdanović.


Koncert “Genezis” govori o metaforičkoj smrti kulture. Kulture koju neko mora da odbrani i sačuva, a upravo to pokušaće Veljko Kuzmančević na daskama Narodnog pozorišta.

“Genezis”, baš kao prva knjiga Mojsijeva po kojoj je i dobio ime, počinje u tami, mistično i tiho, da bi se tokom trajanja koncerta osetilo kako se kultura oživljava i budi, kako joj tonovi i note unose dah i pokreću puls, a sve to prati igra svetlosti koja svoju kulminaciju dobija na samom kraju koncerta uz fuziju sve intenzivnijih zvukova, glasova i igre.

“Kultura treba da bude dostupna svima, pa je tako “Genezis” muzika za svaku publiku, poput filmske muzike, spoj komercijalnog i klasičnog, muzika koja se sluša srcem,” rekao je Veljko Kuzmančević, kompozitor i autor dela.

“Genezis” će se naći na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu.Od početka svog muzičkog stvaralaštva, Veljko Kuzmančević bavi se autorskim radom i piše uglavnom instrumentalnu muziku, u formi gudačkog orkestra. Sa svojim orkestrom “Mesečeva simfonija” koncertira autorsku muziku na mnogim koncertima i festivalima, a sarađivao je i sa kraljevskim orkestrom “Gudači Svetog Đorđa”. Ova saradnja rezurtirala je turnejom “Na Drini Ćuprija” za koju je Veljko napisao autorsku muziku inspirisanu čudesnim mostom koji je spojio istok i zapad, a koja je izvedena u preko četrdeset gradova u regionu.

Sarđivao je i sa kompozotorom Kornelijem Kovačem, u čijem je studiju radio kao asistent produkcije. Autor je muzike za predstavu “Troil i Kresida” koja je postavljena u Srpskom narodnom pozorištu, kao i muzike za kanadski film “Otac” iz 2016. godine.

Oženjen je kreatorkom Vericom Rakočević za čije revije redovno komponuje muziku. Zaposlen je u Narodnom pozorištu u Beogradu kao kompozitor i producent.

Rođen je 5. marta 1983. godine u Sremskoj Mitrovici.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

U pogonu je Kunena Forum