Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

PREDSTAVLJENA MATRICA – DRUŠTVO ZA ZAŠTITU VLASNIKA FONOGRAMA

Više
8 godina 4 nedelja pre #720 od Zarko
Predstavnici Društva proizvođača fonograma, Matrica, predstavili su medijima svoje udruženje. Oni su skrenuli pažnju na problematiku radi koje su i osnovani - obespravljenost proizvođača fonograma. Cilj Matrice je originalnim vlasnicima fonograma, tj. zapisa zvuka, vratiti prava koja im pripadaju te im omogućiti da svoja prava ostvaruju u skladu sa zakonom.
Slobodan Nešović, osnivač Matrice, pojasnio je kako su proizvođači fonograma, odnosno zvučnih zapisa, ljudi koji su sopstvena sredstva i rad ulagali u intelektualnu svojinu, a kako prihod ubira treća strana koja na to nema pravo.
«Ta treća strana su izdavači, ili bolje reći diskografi, koji su ugovorom sa proizvođačem fonograma stekli prava da fonogram samo stave na nosač zvuka, odnosno, da te nosače umnože i stave u prodaju. Problem nastaje kada se izdavač, legitimiše kao vlasnik fonograma i ubire naknadu od njihovog iskorišćavanja. Ovakvi scenariji su posebno česti u slučaju fonograma nastalih poslednjih dvadeset godina, u periodu kada su velike izdavačke kuće koristile svoju monopolsku poziciju.» objasnio je Slobodan Nešović.
Kako bi originalni vlasnici fonograma došli u poziciju da mogu ostvarivati svoja prava, potrebno je da sudije koje sude u tim sporovima budu upoznati sa problematikom i zakonskom regulativom koja se primenjuje u ovim slučajevima. Iz Matrice upozoravaju kako to, međutim, nije slučaj u Srbiji:
«Najveći problem postoji u sferi elementarnog nerazumevanja pravne materije koja se bavi fonogramima. Utisak je da sudije slabo poznaju propise i pravne pojmove iz ove oblasti te imaju problem sa razlikovanjem autorskog, interpretatorskog i prava proizvođača fonograma.» izjavio je Srđan Mitrić, pravni zastupnik Matrice.

On ističe da «u okviru navedenih sudova ne postoje posebna odeljenja koja se bave ovim vrstama sporova, pa sudije nemaju dovoljno iskustva i znanja».
„Naše mišljenje je da se sistemsko rešenje može naći samo većom specijalizacijom sudstva, putem edukacije i informisanja. Ovo smatramo izuzetno bitnim, jer kada imate situaciju da nema ko adekvatno primenjivati zakone, onda govorimo o ozbiljnom društvenom problemu.» - zaključio je Mitrić.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Maloprodaje

Grid List

OMV pumpa

Benzinske pumpe