Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

PREDSTAVLJEN NACIONALNI VODIČ ZA ZDRAVE ŽIVOTNE NAVIKE

Više
5 godina 8 meseci pre #1815 od Zarko


Vodič za zdrave životne navike: ishrana i fizička aktivnost, prvi je priručnik ove vrste u našoj zemlji i građanima pruža praktične i relevantne savete o pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti. Publikacija nudi informacije o tipovima ishrane, namirnicama i njihovom pravilnom odabiru, količini, kalorijskoj i nutritivnoj vrednosti i sugeriše adekvatan intenzitet i oblik fizičke aktivnosti za sve grupe stanovništva.Autori Vodiča suistaknuti stručnjaci u oblasti zdravlja i nutricionizma sa Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, Centra za zdravlje, vežbanje i sportske nauke i Zavoda za sport i medicinu sporta iz Beograda.

„U istraživačkim fazama programa „Načini pravi izbor“ utvrđene su loše na¬vike koje se tiču ishrane i fizičke aktivnosti stanovništva Srbije svih uzrasta. Deca i odrasli ne unose dovoljno voća i povrća, u njihovoj redovnoj ishrani nema dovoljno žitarica, mleka i mlečnih proizvoda, uz povećan unos masti i šećera, skoro polovina stanovnika ima sedentaran životni stil, a većina nije dovoljno informisana o zdravim navikama. Zato sa velikom radošću predstavljamo Vodič koji je namenjen medicinskoj zajednici ali i građanima, koji će ponuditi razumljive i jednostavne savete i preporuke u skladu sa najvišim svetskim standardima“, izjavio je prof. dr Sergej Ostojić, inicijator i jedan od autora.Vodič daje smernice za uravnoteženu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, i sugeriše da iz ishrane nije dobro izbaciti bilo koju grupu namirnica, već samo ograničiti njihov unos na razumnu meru ili ih zameniti nekom poželjnijom alternativom.

,,Preporučen je uravnotežen unos povrća, voća, žitarica celog zrna, mlečnih proizvoda, proteinskih namirnica. Pronalaženje balansa tj. pravilan odabir namirnica na osnovu kalorijske vrednosti i u skladu sa intenzitetom fizičkih aktivnosti, najbolji je način kontrole telesne težine. “, navela je prof. dr Jagoda Jorga sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, dok je prof. dr Višnja Đorđić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Novi Sad istakla da je fizička aktivnostneophodna svim kategorijama stanovništva: odraslim osobama se preporučuje minimalno 150 min umerene aerobne aktivnosti nedeljno, dok bi deca i mladi svakoga dana trebalo da su najma¬nje 60 minuta aktivni. Fizička aktivnost starijih osoba posebno je važna jer doprinosi očuvanju mobilnosti, boljem men¬talnom zdravlju i raspoloženju.

Vodič je svojim sadržajem u skladu saNacionalnom kampanjom ''Teži ravnoteži'' i kao takav podrška je Nacionalnom programu za borbu protiv gojaznosti Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Izrada dokumenta usledila je nakon opsežnog istraživanja navika potrošača u okviru progama „Načini pravi izbor“ uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i Ministarstva omladine i sporta i Coca-Cola fondacije na globalnom nivou, a sve u želji da se doprinese naučnom i objektivnom pristupu istraživanju u oblasti ishrane.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Maloprodaje

Grid List

OMV pumpa

Benzinske pumpe