Saopštenja za medije trgovinskih i drugih kompanija u Srbiji

Kompanija Nestlé održala panel diskusiju o zapošljivosti mladih

Više
7 godina 6 meseci pre #1103 od Zarko
Panel diskusija na temu povećanja zapošljivosti mladih u organizaciji kompanije Nestlé održana je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu sa ciljem podsticanja dijaloga na temu nezaposlenosti, kao i predstavljanja aktivnosti koje javni i privatni sektor preduzimaju po pitanju razvoja veština i povećanja zapošljivosti mladih globalno, kao i u regionu.

Nestlé je krajem 2013. godine pokrenuo „Inicijativu za zapošljavanje osoba mlađih od 30 godina“ (Inicijativa) u okviru koje je do sada na globalnom nivou posao dobilo 18.114, a priliku za obavljanje prakse 10.819 mladih. Podstaknuta uspehom Inicijative, kompanija Nestlé je 2014. godine pokrenula i projekat pod nazivom Savez za mlade sa više od 200 kompanija, a samo neke od njih su Facebook, Google, Metro Group, Nielsen, Publicis Group, Twitter, kako bi zajedno doprinele unapređenju zapošljivosti mladih.


U okviru panela, dosadašnje rezultate, planove za naredni period, kao i izazove na domaćem tržištu rada, predstavili su Jovana Uzelac, direktorka ljudskih resursa za Adriatik region kompanije Nestlé, i predstavnici kompanija partnera - Nikola Milosavljević, operativni direktor kompanije Adecco i Mia Melegi, asistentkinja u sektoru za upravljanje ljudskim resursima kompanije Ernst & Young. Značaj ovakvih inicijativa za studente podvukao je i prodekan za finansije Ekonomskog fakulteta u Beogradu dr Saša Ranđelović.

Koliko su napori privatnog sektora značajni u pružanju podrške državi prilikom rešavanja problema nezaposlenosti i omogućavanju sticanja konkretnog praktičnog iskustva, koje je ključno za pronalaženje posla, istakle su panelistkinje Katarina Manojlović - Nikolić, koordinatorka programa saradnje sa poslodavcima iz Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu i Mirjana Sakić, savetnica za planiranje karijere iz Sektora za podršku zapošljavanju, Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Kompanija Nestlé kontinuirano regrutuje mlade ljude direktno iz škola ili sa univerziteta, a osnovni stubovi inicijative koju smo pokrenuli su program praksi, odnosno stručnog usavršavanja za srednjoškolce i studente završnih godina fakulteta, program priprema za posao u vidu radionica za studente, kao i saradnja sa brojnim partnerima u okviru Saveza za mlade. Do sada smo u regionu u prethodne dve godine zaposlili 112 osoba mlađih od 30 godina i omogućili sticanje praktičnog iskustva za njih 139, od čega smo samo u Srbiji zaposlili njih 84 i obezbedili stručno usavršavanje za njih 101. Plan nam je da se ovde ne zaustavimo, već da do 2020. godine u regionu zaposlimo još 80, a obezbedimo stručne prakse za 170 mladih“, istakla je Jovana Uzelac, direktorka ljudskih resursa za Adriatik region kompanije Nestlé.

Važnost ove Inicijative potvrđuje i istraživanje kompanije Nielsen sprovedeno među 1.700 praktikanata iz Evrope koji su učestvovali u njoj, a koje je pokazalo kako 96 procenata njih veruje da će im stečeno iskustvo pomoći u pronalaženju posla nakon studija, dok bi njih 98 odsto preporučilo praksu svojim kolegama.
________________________________________
Od osnivanja do danas, kompanije članice programa Savez za mlade zajedno su obezbedile 115.000 radnih mesta i prilika za praksu za mlade širom Evrope i organizovale 10.000 radionica kojima su pripremale diplomce na razgovore za posao i stupanje na tržište rada, dok će do 2020. godine obezbediti još 230.000 prilika za mlade na teritoriji cele Evrope.

U Adriatik regionu, kompanija u okviru Saveza za mlade sarađuje sa mnogobrojnim kompanijama i obrazovnim institucijama kao što su Bosis, Geneza, Mitsides Point, OMV, Milšped, Ekonomski fakultet, Saobraćajni fakultet, Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu, Ekof Media Group, Rochester institute of technology Zagreb (RIT), Zagreb School of Economy and Management, Alca Zagreb d.o.o, eStudent, Poslovni dnevnik.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Maloprodaje

Grid List

OMV pumpa

Benzinske pumpe